Tåkeprat

Fyller tilværelsen med meningsløst snakk

Estetisk panikk

BybanenDenne kommentaren fra BAs Geir Kvile er en solid gjennomgang av hvorfor debatten rundt trasévalg for Bybanen har vært ensidig, og presenterer avgjørende argumenter på en bedre måte enn jeg kunne gjort. Det er likevel fristende å legge til noen momenter, med et litt større alvor og en litt skarpere tone enn tidligere. Innlegget under handler ikke om Bybanen, men om det eneste som for bypolitikken i Bergen er viktigere: Folkevalgtes integritet og styringsdyktighet.

Det finnes to typer tilhengere av alternativet som gjør Bybanen nordover i Bergen til en undergrunnsbane: Tunnel-tilhengere, og Bryggen-motstandere. Førstnevnte (tunnel-tilhengerne) har som fremste motivasjon at de mener en undergrunnsbane nordover gir det beste kollektivtilbudet. De har satt seg grundig inn i bakgrunnsmaterialet og har en informert oppfatning av valg av transportsystem. Jeg mener alle utredningene og ikke minst kostnadsoverslagene viser at de tar dundrende feil, men å kjekle om hva som gir oss den beste Bybanen er egentlig et luksusproblem. Hensynet til banen kommer først hos begge parter, og det er et godt tegn.

Bergensk konservativme
Så kommer Bryggen-motstanderne. Bergensere er et konservativt folkeferd, og endring eller nye ideer blir sjelden bejublet. Bergensere er derimot også et omstillingsdyktig folkeferd, og massiv motstand mot Bybanen som prosjekt ble erstattet av stor støtte og entusiasme, ca. halvannen time etter at den åpnet. At det store flertallet av de som bare kjenner saken gjennom avisene er skeptiske til å legge Bybanen langs Bryggen er fullt ut forståelig, men av begrenset relevans.

Derimot er det mer alvorlig når byens folkevalgte går i samme fellen. Bryggen-motstandere blant bystyrets medlemmer fortjener lite sympati.

Noen kan være skjermet for kritikken i kraft av sin partitilhørighet. At politikere fra Fremskrittspartiet, som nok innerst inne fremdeles er motstandere av hele banen, ønsker velkommen det minst realiserbare alternativet er forsåvidt en ærlig sak. De er neppe villige til å innrømme det, men standpunktet er forutsigbart og rasjonelt.

Estetisk panikk
At det finnes folkevalgte i Bergens og Norges to største partier, Høyre og Arbeiderpartiet, som faller innenfor kategorien «Bryggen-motstandere» er derimot forstemmende. De er valgt til å ta rasjonelle beslutninger til det beste for byen, til å sette seg grundig inn i alle aspekter av en sak og falle ned på faglig funderte konklusjoner for de beslutningene de blir bedt om å ta. De er ikke som andre unnet luksusen det er å henfalle til en krakilsk kakofoni av estetisk panikk i møte med en upopulær avgjørelse.

At de gjør det likevel, undergraver deres rolle som ansvarlige politikere. Folkevalgte som velger trasé for Bybanen nordover i Bergen ikke fordi de mener alternativet de støtter gir et bedre kollektivtilbud, men fordi de har gitt etter for en subjektiv oppfatning om at Bybanen langs Bryggen er lite pent, blottlegger både mangel på styringsdyktighet og integritet.

Likevel er det nok slik at Bryggen-motstandere i Høyre og Arbeiderpartiet ikke går rundt og begjærer respekten til Venstres gruppesekretær i bystyret, så de vil heldigvis neppe savne den når den forsvinner.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 26.11.13 av i Uncategorized.

Navigasjon